VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
24 Travanj, 2014, 16:47:02

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
Sretan i blagoslovljen Uskrs svim forumasima



Poštovani Forumaši, molimo, iz tehničkih razloga da slike koje postavljate u postovima budu maksimalne veličine 640X480 s 72 pixela po inchu, hvala

Sretan Božić i godina Novu svim vinogradarkama i vinogradarima, žele Moderatori i Administratori VVV Foruma


Hrvatska otvara SP 2014 sa Brazilom!!!

12.08.2013. Odbijeni zahtjevi poljoprivrednika, na nekoliko instanci!!! Pa poljoprivrednici nastavljaju blokadu prometnica. Čeka se MUP! Prema zakonu nije dozvoljeno blokirati ceste i slobodan promet roba i ljudi na ključnim prometnicama i graničnim prijelazima!!!

26.07.2013. Ekstremne vrućine ovih dana očekuju se u RH. Predviđanja prema DHMZ-u se kreću do oko 40°C zavisno o dijelu države!!!

09.07.2013. Povučeno 3.000 komada protugradnih raketa, radi propusta viših instanci, završila protutučna obrana za ovu sezonu!!!

02.07.2013. Kaos na granicama prema BiH i Srbiji na teretnom prijevozu, također prema Dubrovniku!!

01.07.2013. Hrvatska nova 28. članica EU!!!

22.06.2013. 7 godina postojanaja i 50.000 postova na VVV forumu !!!

19.06.2013. Val vrućina u RH!!

14.06.2013. Vrhunac vodenog vala na Dunavu teče kroz Hrvatsku!

12.06.2013. Grčka ugasila državni radio i televiziju. Tisuće radnika i suradnika ostalo bez posla!

10.06.2013. Dunav nosi sve pred sobom. Proglašene izvanredne mjere obrane u Batini!!!

04.06.2013. Velike poplave u Njemačkoj, Austriji i Češkoj! Očekuje se udarni val Dunava u Mađarskoj! Porječje Labe i Vltave također ugroženo skupa sa Pragom i Dresdenom!

26.05.2013. Snijeg zabijelio Gorski kotar i najviše hrvatske planine!!!

25.05.2013. Mario Mandžukić je postao prvi Hrvat koji je zabio gol u finalu Lige Prvaka!!!

25.05.2013. Mandžukić i Robben doveli Bayern do naslova Lige Prvaka! Hvala Mario, Sve najbolje sa VVV Foruma!

10.05.2013. Tužba Udruge Franak nije bezazlena! "Možda smo trebali postići nagodbu"' Bankari u strahu od ishoda suđenja!!!

18.04.2013. Kaos u gradiću West u Teksasu. Eksplodirala tvornica umjetnih gnojiva. Veliki broj poginulih.

15.04.2013. Teroristički napad u Bostonu, SAD!

14.04.2013. Prvi hrvatski izbori za Euro parlament!

11.04.2013. Hrvatska nogometna reprezentacija na najnovijoj FIFA ljestvici četvrta reprezentacija svijeta!

08.04.2013. Umrla "Željezna Lady", Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka!

05.04.2013. Parku prirode Vransko jezero uručena Ramsarska povelja.
Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka.

05.04.2013. Rat prijeti na Korejskom poluotoku!

Sretan Uskrs!!!

27.03.2013. Hrvatska dobila Wales 2:1!

26.03.2013.
Svaki neodgovarajući link će biti brisan,
Zahvaljujemo!!!

26.03.2013. Najsniježnija zima zadnjih desetak godina !!! Snijeg i dalje pada! 

25.03.2013. Još malo snijega prije Uskrsa!!!

12.03.2013. Novi val zahlađenja i snijega nakon Europe, prijeti Hrvatskoj!!!

08.03.2013. Cijeli svijet strahuje od mogućeg rata: Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom!

05.03.2013. Umro Hugo Chavez, kultni vođa Venezuele!

01.03.2013. Jadranka Kosor, bivša premijerka, potjerana iz HDZ-a bez razloga!!!

20.02.2013. Nasilni prosvjedi u Bugarskoj srušili vladu!
Premijer kaže :" Ne želim sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče moj narod". Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u Španjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u Španjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u Španjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. " smeće"
_________________________________________

09.12.2012. - Snijeg u RH
_________________________________________

01.12.2012. - Neredi u Sloveniji
______________________________________

16.11.2012. - Oslobođeni hrvatski generali, Gotovina i Markač!!!
_________________________________________

01.09.2012. - 1,2 milijuna jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u godinu dana.
_________________________________________

OI 2012 London:
12.08.2012. Zlato vaterpolo (m)
12.08.2012. Bronca rukomet (m)
07.08.2012. Bronca Lucija Zaninović - taekwondo do 49 kg
06.08.2012. Zlato Giovanni Cernogoraz - trap (glineni golubovi)
04.08.2012. Zlato Sandra Perković - disk (prva hrvatska ženska zlatna medalja na ljetnim Igrama)
03.08.2012. Srebro četverac na pariće

Čestitamo!!!
______________________

03.05.2012. - 40.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

12.03.2012. - 6.320 - novi najveći broj jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u jednom danu.
_________________________________________

16.03.2011. - 30.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

04.06.2010. - 20.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

19.09.2009. - 10.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

30.05.2008. 5.000-ti post na VVV forumu
_________________________________________

16.04.2008. 1.000-ti član "superbobica" !!!
_________________________________________

03.04.2008. - 2. godine VVV Foruma - 980 članova, 159 tema, 4.572 postova

_________________________________________

04.04.2007. Godinu dana VVV foruma - 268 članova, 114 tema, 1.812 poruka
_________________________________________

05.06.2006. Osim na com nalazimo se i na hr domeni: www.vinogradarstvo.hr
_________________________________________

03.04.2006. Dobro došli na Vinogradarstvo forum na Prvom hrvatskom vinogradarskom portaluo trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u Španjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u Španjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u Španjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. . Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u Španjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u Španjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u Španjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
54.892 Postova u 321 Tema od 1.525 Članova
Najnoviji Član: nix_kt
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Ostalo
| |-+  Proizvodnja jakih alkoholnih pića
| | |-+  Pečenje rakije
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 21 Dolje Ispis
Autor Tema: Pečenje rakije  (Posjeta: 68003 puta)
vilijamss
Gost
« Odgovor #75 na: 13 Veljača, 2008, 07:17:38 »

Neznam što da ti kazem. Nije bilo taloga u vodi, al je voda mutna i zaudara. Meni je jedini odgovor na ovaj problem da sam mozda trebao sa sodom očistiti kotao, neznam što bi drugo bilo. Naime, ja sam nakon destilacije krušaka kotao opravo samo obicnom vodom.
Evidentirano
alambik
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 154


« Odgovor #76 na: 13 Veljača, 2008, 11:11:09 »

Da, moguće je.
Pojedini komovi, a tu svakako spada i kruška, ostavljaju debele taloge nečistoće na stenkama instalacije. Svakako treba kompletnu instalaciju oprati sodom a potom nekoliko litara vode destilirati se instalacija potpuno očisti.
Ne bih znao reći šta sad treba da uradite. Možda još jednom destilirati ili pokušati očistiti aktivnim ugljenom.
Evidentirano
vilijamss
Gost
« Odgovor #77 na: 13 Veljača, 2008, 14:19:42 »

Ma nema problema, probat cu ponovno.
Evidentirano
Misan
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 14


« Odgovor #78 na: 08 Svibanj, 2008, 09:03:06 »

Imam jedno pitanje:

Susjed u selu namjerava peći rakiju iz koma šljiva koji stoji od prošle godine. Kom se nalazi u drvenim kacama pokriven najlonom koji je obuhvačen špagom oko kace. Pitanje je da li se uopće isplati peći rakiju iz tog koma ili ga je bolje baciti.
Evidentirano
alambik
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 154


« Odgovor #79 na: 08 Svibanj, 2008, 14:05:44 »

Ne znam koliko će vas sad zadovoljiti ovaj odgovor ali ću ga ipak napisati:

Glavno pitanje je ovde da li je kom još uvek dobar. Ja to ne znam (a i kako bih mogao znati!?), ali dajem mu još dobre šanse.
Da bi se ustanovilo u kakvom je stanju kom treba ga probati. Kako probati, pitate se vi.
Pa, ustima!
Ja svaki svoj kom probam. Ako niste u stanju da to uradite onda postoje samo dve mogućnosti: ili kom više nimalo ne valja i treba ga baciti, ili vi niste za posao destilatera!
Ja svaki svoj kom poznajem po ukusu! I na osnovu ukusa koma mogu unapred očekivati rezultat destilacije.
Za ovaj kom konkretno prvo treba ustanoviti da nije prokisao. To se odmah oseti (nosom) kad se nadnesete na njega. Ako ima previše hlapivih kiselina, one vam odmah udare u nos, i tu se ne može ništa uraditi.
Može međutim biti da je krovina potpuno prokisla, i da vam hlapive kiseline iz krovine udaraju u nos, zato prvo skinuti krovinu sa koma. Pri tome, s obzirom na situaciju (dugo stajanje koma) ne štedeti nego je skinuti duboko u zdrav kom (ako ga ima još zdravog, naravno).
Eto, tako nekako ja o tome mislim.
Evidentirano
Dioda
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 26



WWW
« Odgovor #80 na: 08 Svibanj, 2008, 15:03:30 »

Nemam bas iskustva sa pecenjem rakije (nesto malo sa komovicom) ali prvo sto mi je palo na pamet je koliko je alkohola ostalo u toj komini...
Evidentirano
alambik
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 154


« Odgovor #81 na: 08 Svibanj, 2008, 21:18:23 »

Nemam bas iskustva sa pecenjem rakije (nesto malo sa komovicom) ali prvo sto mi je palo na pamet je koliko je alkohola ostalo u toj komini...

Zašto?
Ne treba očekivati značajniji gubitak alkohola, pogotovo što je kaca bila zatvorena.
Evidentirano
Dioda
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 26



WWW
« Odgovor #82 na: 08 Svibanj, 2008, 22:35:00 »

U tom slucaju jos bolje...
Kao sto rekoh to mi je palo na pamet, alkohol je lako isparljiv a kaca prekrivena najlonom....
Evidentirano
zeez
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 16


« Odgovor #83 na: 30 Kolovoz, 2008, 22:54:27 »

???Pozdrav ljubiteljima pečenja rakije!!
Još malo pa će početi sezona pečenja rakije i vrijeme je da se uključimo u problematiku.
Evo ja bih počeo s pripremanjem koma od kruške viljamovke. Da li se preporučuje dodavanje suhog kvasca,
hrane za kvasce,enzimatski pripravci za razbijanje pektina i dodavanje sredstva za namještanje kiselosti PH vrijednosti?
Molio bih alembika ili nekog drugog vrsnog  poznavatelja, da mi nešto više napiše o ovoj problematici
Evidentirano
alambik
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 154


« Odgovor #84 na: 02 Rujan, 2008, 13:59:44 »

Koliko sam vrstan, ne znam, ali evo koliko znam:

Viljamovka bi trebalo da je već obrana. Ili je branje upravo u punom jeku.
Nemojte koristiti trule plodove. Ta "filozofija", po kojoj je za rakiju svaki, pa i truli plod, dobar, nije ispravna. Istina, ako je kruška malo oštećena (od grada, recimo) to ne smeta, ali nikako ne koristiti natrule i nezrele plodove. Dakle, izvršiti selekciju plodova i sve nepodobne odstraniti.
Bilo bi dobro da se plodovo operu pre skladištenja.
Posle toga se slože u gajbice i toplo uskladište.
Kako je vreme još uvek toplo biće dovoljno da se uskladište negde po krov. Kruška, naime, treba još da dozri. Zas to će joj trebati još 2-3 nedelje.
kad je kruška viljamovka zrela onda je potpuno meka. Gotovo da je nije ni potrebno muljati ili mleti jer se raspada pod vlastitom težinom.
Vrenje izvršiti tiho.
Ovo znači ili na niskoj temperaturi (u podrumu, recimo) ili sa selektovanim kvascima za tiho vrenje. Ako je vrenje burno izbaci se sa ugljendioksidom i puno "arome". Ovo se kasnije vidi na rakiji - ne miriše na krušku koliko bi trebala.
I u jednom i u drugom slučaju vrenje bi trebalo izvesti sa selektovanom kulturom kvasca. Obavezno dodati i kvaščevu hranu.
Pektoenzim nije potreban, ali podešavanje kiselosti jeste. Kruška se i uzima najčešće kao primer kad je kominu potrebno dokiseljavati jer je količina topivih kiselina u kruški niska.
Veliki proizvođači to rade sumpornom kiselinom a manji mogu i sa citrunusom. Kiselost podestiti na, recimo 8-9 grama kiseline po litri (kruška normalno, ima oko 3 grama!)
Evidentirano
zeez
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 16


« Odgovor #85 na: 03 Rujan, 2008, 22:18:14 »

hvala alambik na odgovoru,uglavnom sam sve razumio što se tiče ukomljavanja viljamovke.prošlu godinu viljamovka mi nije imala dovoljno dobar
miris i okus, pretpostavljam da je to zbog prenaglog vrenja usljed visokih temperatura i nisam stavljao suhi kvasac.
a sad te molim još jedan odgovor. viljamovku sam dosad obavezno pekao dva puta.kod prve destilacije uzimao sam sve dok nije počela teči oko 10 % alk. bez odvajanja prvog, srednjeg i zadnjeg dijela, a kod drugog pečenja sam izdvajao prvi dio oko 3% i prekidao sam sredinu na 40% alk.
zanima me dali je potrebno i u prvom pečenju odvajati prvi i zadnji dio i koliko ? i da li ima kakve koristi da se prvi i zadnji odvojeni dio ponovo prepeku,što se od toga može dobiti?
Evidentirano
alambik
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 154


« Odgovor #86 na: 04 Rujan, 2008, 00:36:25 »

Pokušaću vam jednostavno odgovoriti.

Kad se rakija peče prvom destilacijom dobije se sirova rakija, i tu se nikad ne odvaja prvenac i patoka (nije potrebno).
Ali kod eau-de vie, a to je ono što mi svi pravimo, i zovemo to jednostavno rakija, problem je drugačiji.
Mi destilišemo sa aromom i to je nešto sasvim drugo nego proizvodnja alkohola.

Pretpostavimo ovako: utvrdimo određene kriterijume po kojima ćemo ocenjivati  kvalitet svake kapi destilata (vrlo teško ćemo utvrditi takve kriterijume a pogotovo ne za svaku kap, ali ovo je samo teoretsko razmatranje problema).
Na osu X nanosimo vreme od početka destilacije a na osu Y kvalitet.
Kad destilacija počne, prvu kap unosimo na X=0 a kvalitet na određenu vrednost Y.
I za svaku kap tako.
Kriva će izgledati onda ovako: od početne vrenosti će se prvo penjati i u jednom trenutku će postići svoj maksimum, a posle toga će padati.
Postignuti maksimum je, dakle, ona kap destilata koja je, kvalitativno najbolja.
Ali to je samo jedna kap!
Dakle, u svakom slučaju moraćemo u rakiju da uzmemo i sve one kapi koje nisu na samom vrhu krivulje. Koje sve, to jest odakle dokle, zavisi od vas i vašeg destilatorskog umeća.
Za viljamovku je karakterestično da se, i posle prvenca, još uvek ne hvata rakija!!!
Tri uzvičnika! Ne morate mi ovo na slepo verovati već proverite sami.
Radi se o tome da kod viljamovke najbolja aroma izlazi kad temperatura u kapku poraste na nekih 87-88 C, a to je u uznapredovalom stadiju destilacije.
Takođe morate odrediti i kad je kraj te najbolje frakcije. Pri tome se ne možete držati nikakvih shema jer je svaki kom priča za sebe. Ja mislim da ćete kod viljamovke moći ići i ispod 40 postotaka, ali nemojte mi verovati na reč. Morate sami to proveriti.
Kad jednom dođete do odgovora u kojem delu spektra hvatate glavni proizvod, eau-de-vie de Poire Williams, biće vam zadatak da celu destilacionu frakaciju maksimalno skoncentrišete u željeni deo spektra.
Sa alambikom su mogućnosti za to ograničene ali se može malo "zbiti" u željenom delu nameštanjem jačine koma i kontrolom jačine vatre.

I na kraju: ne verujem da viljamovku treba prepicati. Eventualno jedan kotao ispeći kao sirovu rakiju pa njome ojačaviti kom da bi se, kako sam gore opisao, nameštanjem jačine koma dobijao najveći mogući procenat destilati u želejenom opsegu.
Evidentirano
zeez
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 16


« Odgovor #87 na: 05 Rujan, 2008, 22:56:32 »

slažem se sa tvojom tvrdnjom da možda viljamovku netreba prepicati. iz vlastitog iskustva znam da prepicana viljamovka nije bila ništa bolja od viljamovke koja se je pekla jedanput,ali nisi mi ništa rekao o količini izdvajanja prvenca i patoke,pa te molim nekoliko riječi o tome. znam da je najbolje doći do tih količina vlastitim iskustvom,odnosno degustacijom mirisa i okusa pojedinih faza destilacije, ali vjerojatno postoje okvirni postoci odvajanja prvenca i patoke u odnosu na količinu koma koji se peče.
Evidentirano
alambik
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 154


« Odgovor #88 na: 06 Rujan, 2008, 00:57:43 »

Prvenac se, standarno, izdvaja, u prepeku, između 1% i 2% od ukupne količine u kazanu.
U jednokratnoj destilaciji je to manje (upola manje, ili čak jedna trećina).
Ali ako ste pažljivo pročitali šta sam napisao u prethodnom prilogu videli ste da ja, za viljamovku, sugerišem više od 3 frakcije.
Idemo ovako shematski:
jedna frakcija - Ovako se destiliše sirova rakija, za prepek. Znači ništa se ne odvaja.
dve frakcije  -  Najčešći način destilacije u seljačkoj domaćoj radinosti. Frakcionišu se rakija i patoka (prvenac se ne odvaja nego je deo rakije)
tri frakcije    - Standardna destilacija. Frakcije su prvenac, rakija i patoka
pet frakcija   - Posle prvenca hvata se frakcija koju ćemo nazvati alkohol I, posle njega rakija, pa onda alkohol II, i na kraju patoka

Za viljamovku vam ja sugerišem 4 frakcije. Iz one sheme od 5 frakcija ispada alkohol II. Dakle: prvenac, alkohol I, rakija i patoka.
Za patoku vam ne znam reći. Mislim da kod viljamovke možete ići dosta "nisko", to jest preći sa rakije na patoku ispod 40%. Ali to ćete morati sami odrediti.
Evidentirano
zeez
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 16


« Odgovor #89 na: 06 Rujan, 2008, 22:49:52 »

ako sam te dobro razumio, sugeriraš jednokratno pečenje rakije viljamovke u 4 frakcije ojačavanjem koma sa  sirovom rakijom. a što s frakcijom alkohol I, predpostavljam da ju treba razvrstati u više dijelova i odlučiti koji su nepoželjni u rakiji, a koji idu u rakiju.
Evidentirano
 Str: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 21 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!