VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
29 Srpanj, 2014, 18:47:04

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
Forumaši,
osim što možete okrenuti broj 060 90 11 i tako se odreći 1 kave, također možete pregledati Vaše ormare te prebrati robu koju želite pokloniti ljudima koji su ostali bez svega. Najbitnija je dječja robica, pelene, flaširana pitka voda, konzervirana hrana, madraci...
POMOGNIMO ZAJEDNO!
_________________________________________________
Poštovani Forumaši, molimo, iz tehničkih razloga da slike koje postavljate u postovima budu maksimalne veličine 640X480 s 72 pixela po inchu, hvala

Sretan Božić i godina Novu svim vinogradarkama i vinogradarima, žele Moderatori i Administratori VVV Foruma


Hrvatska otvara SP 2014 sa Brazilom!!!

12.08.2013. Odbijeni zahtjevi poljoprivrednika, na nekoliko instanci!!! Pa poljoprivrednici nastavljaju blokadu prometnica. Čeka se MUP! Prema zakonu nije dozvoljeno blokirati ceste i slobodan promet roba i ljudi na ključnim prometnicama i graničnim prijelazima!!!

26.07.2013. Ekstremne vrućine ovih dana očekuju se u RH. Predviđanja prema DHMZ-u se kreću do oko 40°C zavisno o dijelu države!!!

09.07.2013. Povučeno 3.000 komada protugradnih raketa, radi propusta viših instanci, završila protutučna obrana za ovu sezonu!!!

02.07.2013. Kaos na granicama prema BiH i Srbiji na teretnom prijevozu, također prema Dubrovniku!!

01.07.2013. Hrvatska nova 28. članica EU!!!

22.06.2013. 7 godina postojanaja i 50.000 postova na VVV forumu !!!

19.06.2013. Val vrućina u RH!!

14.06.2013. Vrhunac vodenog vala na Dunavu teče kroz Hrvatsku!

12.06.2013. Grčka ugasila državni radio i televiziju. Tisuće radnika i suradnika ostalo bez posla!

10.06.2013. Dunav nosi sve pred sobom. Proglašene izvanredne mjere obrane u Batini!!!

04.06.2013. Velike poplave u Njemačkoj, Austriji i Češkoj! Očekuje se udarni val Dunava u Mađarskoj! Porječje Labe i Vltave također ugroženo skupa sa Pragom i Dresdenom!

26.05.2013. Snijeg zabijelio Gorski kotar i najviše hrvatske planine!!!

25.05.2013. Mario Mandžukić je postao prvi Hrvat koji je zabio gol u finalu Lige Prvaka!!!

25.05.2013. Mandžukić i Robben doveli Bayern do naslova Lige Prvaka! Hvala Mario, Sve najbolje sa VVV Foruma!

10.05.2013. Tužba Udruge Franak nije bezazlena! "Možda smo trebali postići nagodbu"' Bankari u strahu od ishoda suđenja!!!

18.04.2013. Kaos u gradiću West u Teksasu. Eksplodirala tvornica umjetnih gnojiva. Veliki broj poginulih.

15.04.2013. Teroristički napad u Bostonu, SAD!

14.04.2013. Prvi hrvatski izbori za Euro parlament!

11.04.2013. Hrvatska nogometna reprezentacija na najnovijoj FIFA ljestvici četvrta reprezentacija svijeta!

08.04.2013. Umrla "®eljezna Lady", Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka!

05.04.2013. Parku prirode Vransko jezero uručena Ramsarska povelja.
Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka.

05.04.2013. Rat prijeti na Korejskom poluotoku!

Sretan Uskrs!!!

27.03.2013. Hrvatska dobila Wales 2:1!

26.03.2013.
Svaki neodgovarajući link će biti brisan,
Zahvaljujemo!!!

26.03.2013. Najsniježnija zima zadnjih desetak godina !!! Snijeg i dalje pada! 

25.03.2013. Još malo snijega prije Uskrsa!!!

12.03.2013. Novi val zahlađenja i snijega nakon Europe, prijeti Hrvatskoj!!!

08.03.2013. Cijeli svijet strahuje od mogućeg rata: Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom!

05.03.2013. Umro Hugo Chavez, kultni vođa Venezuele!

01.03.2013. Jadranka Kosor, bivša premijerka, potjerana iz HDZ-a bez razloga!!!

20.02.2013. Nasilni prosvjedi u Bugarskoj srušili vladu!
Premijer kaže :" Ne želim sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče moj narod". Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u Španjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u Španjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u Španjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. " smeće"
_________________________________________

09.12.2012. - Snijeg u RH
_________________________________________

01.12.2012. - Neredi u Sloveniji
______________________________________

16.11.2012. - Oslobođeni hrvatski generali, Gotovina i Markač!!!
_________________________________________

01.09.2012. - 1,2 milijuna jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u godinu dana.
_________________________________________

OI 2012 London:
12.08.2012. Zlato vaterpolo (m)
12.08.2012. Bronca rukomet (m)
07.08.2012. Bronca Lucija Zaninović - taekwondo do 49 kg
06.08.2012. Zlato Giovanni Cernogoraz - trap (glineni golubovi)
04.08.2012. Zlato Sandra Perković - disk (prva hrvatska ženska zlatna medalja na ljetnim Igrama)
03.08.2012. Srebro četverac na pariće

Čestitamo!!!
______________________

03.05.2012. - 40.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

12.03.2012. - 6.320 - novi najveći broj jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u jednom danu.
_________________________________________

16.03.2011. - 30.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

04.06.2010. - 20.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

19.09.2009. - 10.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

30.05.2008. 5.000-ti post na VVV forumu
_________________________________________

16.04.2008. 1.000-ti član "superbobica" !!!
_________________________________________

03.04.2008. - 2. godine VVV Foruma - 980 članova, 159 tema, 4.572 postova

_________________________________________

04.04.2007. Godinu dana VVV foruma - 268 članova, 114 tema, 1.812 poruka
_________________________________________

05.06.2006. Osim na com nalazimo se i na hr domeni: www.vinogradarstvo.hr
_________________________________________

03.04.2006. Dobro došli na Vinogradarstvo forum na Prvom hrvatskom vinogradarskom portaluo trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u Španjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u Španjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u Španjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. . Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u Španjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u Španjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u Španjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
_________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
56.507 Postova u 326 Tema od 1.529 Članova
Najnoviji Član: kaca
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Sumpor u moštu i vinu
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 39 Dolje Ispis
Autor Tema: Sumpor u moštu i vinu  (Posjeta: 74638 puta)
Koshpa
Administrator
zlatni član
*****
Offline Offline

Postova: 3.495


Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I


WWW
« Odgovor #240 na: 25 Kolovoz, 2010, 12:48:31 »

Ne mjere isto kao i ja. Pricas napamet. Wink
Jer u vino kojem sam dodao askorbinsku meni pokaze npr 45 mg/l, a njoj izbaci ne znam 27mg/l. Ona pojma nema da sam ja dodavao askorbinsku koja bi joj "lazirala" rezultat da mjeri istim nacinom kao ja.
Po ovom kaj si postao taj postupak traje 15+ minuta...
Evidentirano

jnix
aktivni član
***
Offline Offline

Postova: 1.084

Novoselec, Općina Križ, Zagrebačka županija


« Odgovor #241 na: 25 Kolovoz, 2010, 13:08:16 »

Ne mjere isto kao i ja. Pricas napamet. Wink
Jer u vino kojem sam dodao askorbinsku meni pokaze npr 45 mg/l, a njoj izbaci ne znam 27mg/l. Ona pojma nema da sam ja dodavao askorbinsku koja bi joj "lazirala" rezultat da mjeri istim nacinom kao ja.
Po ovom kaj si postao taj postupak traje 15+ minuta...
pročitaj ponovno tekst, zbroji , i dodaj vrijeme za pripremu svih stvari...ili su oni u graminei super sposobni ili mjere sa nekim "vini" kompletom Wink ili mjere po lab.metodi ali su aljkavi-prebrzi pa im i ispadne svakakvi rezultat ........i da.....ne pričam nikad napamet, već provjeravam mogućnosti, izjava i postupaka pa onda zaključujem  Smiley te uz to dajem i ovakve citate i priloge....znači ne napamet!
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član
*****
Offline Offline

Postova: 3.495


Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I


WWW
« Odgovor #242 na: 25 Kolovoz, 2010, 13:25:57 »

Hocu ti rec da prirucnim kompletima sigurno ne mjere. Koju metodu koriste za mjerenje slobodnog SO2 ne znam.
Dal su aljkavi, pa nebi rekao buduci da im se rezultati poklapaju s mojima, mjerenim VINIem.
Uostalom za izlozbu vina u KT kompletnu analizu odradjuju uopravo oni. Wink
Evidentirano

jnix
aktivni član
***
Offline Offline

Postova: 1.084

Novoselec, Općina Križ, Zagrebačka županija


« Odgovor #243 na: 25 Kolovoz, 2010, 18:27:26 »

ABM Graminea 6   
Analiza vina
 
     Sumpore radimo metodom Ripper ( titracija ).
     Ostale analize : alkohol          25,00 kn
                             uk.kiselina     20,00 kn
                              hl.kiselina     30,00 kn
                              šećer            40,00 kn
                              ekstrakt        40,00 kn
 
   Radimo od 7,00-15,00 sati.
   Tel: 044 629 033


ovo gore je odgovor na moje pitanje po kojoj metodi određuju sumpor...

a ovaj tekst je iz:


Praktikum Biotehnologija 3
TEHNOLOGIJA VINA
ak. god. 2008/2009


"ODREÐIVANJE SUMPORA METODOM PO RIPPER-U
Ova metoda je brza i jednostavna ali ne daje točne rezultate.
Princip: SO nalazi se u vinu u vezanom i slobodnom obliku. SO22 Veže se s aldehidima, šećerima i polifenolnim tvarima. Ovom se metodom usporedo određuje slobodni i ukupni SO2 pa se količina vezanog izračunava na temelju njihove razlike. Određivanje se provodi pomoću otopine joda, pri čemu se SO2 oksidira, a jod reducira, pa se na temelju utroška otopine joda izračuna količina SO. 2
Slobodni SO određuje se direktno pomoću otopine joda, pri čemu se SO22 oksidira, a jod reducira.
Ukupni SO određuje se jodometrijskom titracijom u utorku u kojem je vezani SO22 oslobođen dodavanjem alkalije.
Reagensi:
HSO razrijeđena s vodom (1:4) 24
1% otopina škroba
0,01 M I2
1 M NaOH
Postupak određivanja slobodnog SO2
U Erlenmeyer-ovu tikvicu s brušenim grlom stavi se 50 mL vina, zatim se doda 10 mL otopine HSO (1:4) i 3 mL 1%-tne otopine škroba. Titrira se s 0,01 M I242 do pojave plave boje koja će se održati pola minute. Utrošak se množi faktorom 12,8 i dobije koncentracija slobodnog SO izražena u mg/L."
Evidentirano

Jeremija
aktivni član
***
Offline Offline

Postova: 1.185


« Odgovor #244 na: 25 Kolovoz, 2010, 20:34:02 »

ABM Graminea 6   
Analiza vina
 
    



"ODREÐIVANJE SUMPORA METODOM PO RIPPER-U
Ova metoda je brza i jednostavna ali ne daje točne rezultate.

A koja je onda točna metoda?
Evidentirano

I onda neš pil
Razor
Administrator
zlatni član
*****
Offline Offline

Postova: 3.754


Kloštar Podravski


« Odgovor #245 na: 25 Kolovoz, 2010, 22:27:45 »

Metode određivanja sumpornog dioksida u vinu su
-
metoda po Ripperu (uobičajena)
-
metoda po Paulu (referentna)

METODA PO RIPPERU

•Temelji se na reakciji joda s SO2
•SO2 + I2 + 2H2O =H2SO4 + 2HI
•Kao indikator škrob
•Titrira se do pojave plave boje
•Nije primjenjiva za crna vina zbog teškog određivanja točke neutralizacije
•Nije primjenjiva kod vina koja sadrže askorbinsku kiselinu jer će jod i s njom reagirati

Tijekom titracije s 0,01 M I2 dolazi do reakcije između njega i sumpornog dioksida. u trenutku kada više nema slobodnog dioksida jod reagira sa škrobom što se prikazuje u obliku plavog obojenja. Dodatak natrij bikarbonata formira «pokrivač» CO2 u tikvici čime se sprečava interferencija kisika iz zraka s jodom. Dodatkom 1 M NaOH pH uzorka postaje izrazito bazičan što uvjetuje otpuštanje HSO3- iona koji su bili vezani na acetaldehid čime se omogućuje određivanje koncentracije slobodnog, ali i vezanog sumpornog dioksida.
Ova metoda nije toliko precizna kao metoda po Paulu pošto jedan dio joda dodan u uzorak može stupiti u reakciju s fenolima, šećerima, aldehidima te drugim reduktivnim tvarima. prednost ove metode je njezina brzina izvođenja. Metoda po Ripperu ne može se koristiti u slučaju kada je u vino kao antioksidacijsko sredstvo dodavana askorbinska kiselina.



METODA PO PAULU

Temelji se na oslobađanju sumpornog dioksida iz zakiseljenog uzorka vina (dodatkom 25% ortofosforne kiseline) u struji zraka te njegovog vezanja na vodik peroksid pri čemu nastaje sumporna kiselina
H2O2 + SO2 = H2SO4
Kao indikator koristi se mješavina metilen crvenog i metilen plavog, a titrira se sa 0,01 M NaOH.
Postupak
U okruglu tikvicu doda se 10 mL 25% fosforne kiseline i 10 mL vina, ispod nje postavimo led. U tikvicu kruškolikog oblika doda se 10 mL mješavine indikatora zajedno sa vodik peroksidom (ta mješavina pripremi se ranije te se titrira sa O,01 M NaOH do pojave maslinasto zelene boje)
Uključi se hladilo te vakuum pumpa i pusti raditi 15 minuta
Sadržaj u kruškolikoj tikvici koji je u međuvremenu poprimio ljubičastu boju ponovno se titrira sa 0,01 M NaOH do pojave maslinasto zelene boje

-okrugla tikvica u koju se stavlja uzorak vina
sa 25 % fosfornom kiselinom
-kruškolika tikvica u koju se stavlja mješavina indikatora sa H2O2 na koji se veže sumporni dioksid
-hladilo koje sprečava prelazak hlapive kiselosti iz uzorka

PA®NJA
Kod određivanja sumpornog dioksida kod crvenih vina može doći do nešto većih vrijednosti slobodnog SO2. razlog tome je što se dio dodanog SO2 veže na antocijane no ta veza za razliku od one s acetaldehidom nije toliko jaka.
----------------------------------------------------------------------------
Mislim da ovome ne treba komentar. Grin
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član
*****
Offline Offline

Postova: 3.495


Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I


WWW
« Odgovor #246 na: 25 Kolovoz, 2010, 22:51:34 »

Ne znam, meni njihove analize budu gotovo identicne onima iz HRZZVa. 2 vina su bila na HRZZVu, i ta ista 2 su bila kod njih. Odstupanje, jedino u alkoholima u mjesavini. HRZZV 13,0, a kod njih je bilo 13,1. Nije bitno po kojoj metodi rade, ali napisao sam kakva su moja mjerenja VINIem u odnosu na ona koja dobijem od njih. Meni je to dovoljno da imam neku referencu.
Evidentirano

jnix
aktivni član
***
Offline Offline

Postova: 1.084

Novoselec, Općina Križ, Zagrebačka županija


« Odgovor #247 na: 16 Rujan, 2010, 02:29:48 »

 Smiley


* Copy of graf oksidacije.jpeg (72.27 kB, 957x598 - (hitova: 270 ).)
Evidentirano

Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


« Odgovor #248 na: 16 Rujan, 2010, 14:06:59 »

ti se samo igras s tim grafovima, crtezima i pizdarijama.. Grin
Evidentirano

pajcek
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 29


« Odgovor #249 na: 17 Rujan, 2010, 17:44:02 »

vjerojatno je vec negdje bilo, ali cisto da se ima prije nove berbe i novih pitanja oko količine potrebnog sumpora.

količine oslobođenog SO2 nakon sulfitiranja
1 gram elementarnog sumpora na Hl oslobađa - 20 mg SO2/l
1 gram SO2 na HL oslobađa 10 mg SO2/l
1 gram K2S2O5 na HL oslobađa 5 mg SO2/l

* Za razliku od otopine sumporaste kiseline - kalijev metabisulfit moze djelomično smanjiti ukupnu kiselost vina za 0.3 - 0.5 g/l (kalij se veze na vinsku kiselinu - a oslobađa se SO2)
Evidentirano
Mc Ozy
Novak
**
Offline Offline

Postova: 946


Marija Bistrica


« Odgovor #250 na: 03 Listopad, 2010, 02:09:36 »

Da bih spriječio oksidaciju na 2500 l mljevenog masulja potrošio 13 L sumpovina ! Pobrano 24. u burnom je vrenju, od 28. samo što ne kreće, od 1.X. u taloženju. Crno još macerira. D2 u burnom vrenju. Kvasci 228, CM, CS2, siha 3. Hrana prije kvasaca, šećer 1/3 .  Je li presumporeno ? Kakve su posljedice ?
Evidentirano

46.086344, 16.117566
Vinofil
Moderator
aktivni član
*****
Offline Offline

Postova: 1.011


Vrgorac


« Odgovor #251 na: 03 Listopad, 2010, 06:41:20 »

na 2500 l mljevenog masulja potrošio 13 L sumpovina !

 Shocked

Ja sam na tu količinu dodao 2.5 litre sumpovina,duplo je plafon. Sretan si što ti uopće vrije.
Evidentirano
Radić
Novak
**
Offline Offline

Postova: 362



« Odgovor #252 na: 03 Listopad, 2010, 09:25:10 »

Da bih spriječio oksidaciju na 2500 l mljevenog masulja potrošio 13 L sumpovina.
Auuuu,to je stvarno previše.Ako je sa vrenjem sve u redu nakon skidanja sa finog taloga i dopunjavanja izmjeri slobodan sumpor.Vjerojatno ćeš morati obaviti nekoliko otvorenih pretoka da bi taj višak slobodnog sumpora nestati.Pa šta ti bi??Pothitno moraš kupit Vinsko računalo.Tamo ti fino piše da je berba jedina dan kad podrumar mora biti trijezan. Wink Angry
Evidentirano
Mc Ozy
Novak
**
Offline Offline

Postova: 946


Marija Bistrica


« Odgovor #253 na: 03 Listopad, 2010, 12:06:09 »

Imam VR, bio trijezan, ali posmeđivalo je. Posebno tijekom prešanja kad počne manje curiti. Na zračnom testu isto tako. Na kvascima piše da podnose sumpor do 100 mg/L.
Evidentirano

46.086344, 16.117566
jnix
aktivni član
***
Offline Offline

Postova: 1.084

Novoselec, Općina Križ, Zagrebačka županija


« Odgovor #254 na: 03 Listopad, 2010, 22:10:31 »

Imam VR, bio trijezan, ali posmeđivalo je. Posebno tijekom prešanja kad počne manje curiti. Na zračnom testu isto tako. Na kvascima piše da podnose sumpor do 100 mg/L.

nisam ništa skužio onaj tvoj odgovor od prije....jel to sada vrije u bačvama ili ?

pola sumpora je ishlapilo, pola od pola  Wink će ostati u prešovini ....i drugo će hlapiti sa toplinom....no još uvijek je jako puno....ali nemoj ništa zračiti...ako sve kipi samo ostavi do kraja... Wink
Evidentirano

 Str: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 39 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!