Čudaci, bijele vrane, pa i crne ovce

UMJESTO UVODNIKA

Čudaci, bijele vrane, pa i crne ovce

- uvijek smo tražili i nešto za dušu: teme i priče o zanimljivim ljudima, njihovim sudbinama, problemima, običajima. Često su to bili, kako volimo reći, mali, obični ljudi, anonimci. Neki čak i "čudaci", "bijele vrane", pa i "crne ovce" u svojim sredinama, među svojim susjedima koji ih i nisu uvijek najbolje razumjeli. Neki su nam, pričajući o svojim skromnim težačkim životima i siromaštvu, ali ne gubeći nikad nadu, otkrili pravo duhovno bogatstvo. Odnosno, shvatili smo koliko je, zapravo, malo potrebno za čovjekovu sreću.

        Za sada smo odlučili "ukoričiti" ovo što je pred vama, dragi čitatelji.

        Nažalost, mnogi naši junaci nisu više među živima, ali će, nadamo se, na stranicama ove knjige živjeti poneka crtica, poruka ili pouka iz njihova života.   

        Knjiga završava s nekoliko križaljki. Već na početku sam rekao da su me zagonetke uvele u još zagonetniji svijet novinarstva. Zato prema njima imam jedan poseban odnos. Kao i prema starim sortama jabuka, krušaka, šljiva i ostalog voća koje s obitelji uzgajam i preko kojih se, ipak, svakodnevno vraćam ovoj slavonskoj zemlji. 
Vjeko Hudolin