Posebni zaštitni tuljac za vinovu lozu

Praktične novosti kod sadnje vinove loze

Posebni zaštitni tuljac za vinovu lozu

        Kod sadnje novog vinograda ili kod dodatne sadnje, podsađivanje trsnih cijepova u stari vinograd, možemo si pomoći sa praktičnim dodacima. Svatko tko sadi vinovu lozu si želi da bi loza imala optimalan rast te čim manje problema do prvog uroda. Sadnja i uzgoj vinograda bit će uspješnija ako ćemo uvažavati  nakoliko praktičnih savjeta.

        Kod sadnje upotrebljavamo posebne startne tablete PLANTELA, po jednu tabletu na trs, dodajemo je kod sadnje pokraj korijena loze i to tako da tabletu prelomimo na dva djela i postavimo je kraj korijena, tako se dio korijena uraste u takvu tabletu. Startna tableta počinje djelovati jer ima sve hranjive sastojke u sebi, koje trsni cijep treba, te počinje lijepo i brzo rasti, naime tableta djeluje tri godine.

        U jamu za sadnju  jednakomjerno kod zasipavanja korjena trsnog cijepa dodamo i AGROGEL, to su zrnca koja akumuliraju vodu te ju daju korjenskom sistemu trsa, AGROGEL za zadržavanje vlage u zemlji sprečava sušu u svojoj funkciji u sadnoj jami djeluje do 7 godina.

        Kada je loza posađena, odmah se na kolac i trs postavi POSEBNI ZAŠTITNI TULJAC, koji ima više funkcija te se u Sloveniji upotrebljava već više godina, njegova upotreba se širi u Austriju i Hrvatsku.


        Provjerene prednosti upotrebe posebnog zaštitnog tuljaca
  • mogućnost rane sadnje vinove loze,
  • spriječavanje ili bitno smanjivanje šteta od proljetnih mrazeva,
  • brži rast izdanka loze, tuljac povučemo prema gore, glavu čokota opljevimo te ostavimo samo jedan do dva  izdanka te tuljac spustimo nadole,
  • otpada dva vezivanja mladog izdanka na kolac jer tuljac fiksira izdanak mladog trsa,
  • špricanje u vrijeme rasta u tuljcu gotovo i nije potrebno,
  • tuljac ima rupice za prozračivanje sa funkcijom kruženja zraka,
  • zaštita izdanka od tuče (ledeni grad), jakog vjetra, te od oštečenja  prouzrokovanih divljači poput srne  ili zeca u ljeti i zimi,
  • mlada loza je zaštićena  kod košnje flaksericom jer tuljac sprečava ozljede,
  • kod podsađivanja u stari vinograd  je loza vidljivija, tuljac je štiti kod košnje i tretiranjem (špricanjem) sa herbicidima.

        POSEBNI ZAŠTITNI TULAC ostavljamo uz mladi trs dvije godine, ali zbog sigurnosti mlade loze možemo i dulje, jer može se dogoditi da u zimi i u ljeti zečevi i srne pojedu mladi izdanak trsa sve do korjena i tako se izgubi dodatna godina do uroda vinove loze.

        Kod dodatnog dosađivanja loze u starom vinogradu korisno upotrebljavamo PLANTELA tablete jer stoposto pomažu mladom trsu, da je jakog rasta i brzu izbija van jer je sprečavan od sjene starih trsova, te isto AGROGEL za zadržavanje vlage u sadnoj jami te POSEBNI ZAŠTITNI TULJAC, koji štiti mladi trs. Ukoliko tako postupimo, loza će biti jaka, ubrzo će biti na žici a drugu ili treću  godinu nakon sadnje dat će prvi urod grožđa.

        Sve savjete u vezi  gore opisanog postupka sadnje, te upotrebe ZAŠTITNOG TULJCA koji je patentno zaštićen kod nas, PLANTELA TABLETA te AGROGEL sa uputama možete dobiti kod autora ovog članka.

Anton Baznik
"RAST" -  Krška vas kraj Brežica
telefon: +386-7-4959-344,
mobitel: +386-31-678-217,
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.,